Kiistanalainen rysäpaikka







Tässä kalastuskauden alkua odotellessa täällä kotona on puhututtanut eräs kiistanalainen rysäpaikka. Tästä lähtikin ajatus siitä, että kalastuksessa tuntuu olevan aika paljon kaikenlaisia kirjoittamattomia sääntöjä ja vanhoja lakeja, joihin osa ns. vanhan liiton kalastajista tukeutuu. "Aina on näin tehty" -lause toistuu keskusteluissa, ilman referenssiä mihinkään kirjattuun sääntöön. Tietyissä paikallisissa jäärissä tuntuu löytyvän voimakasta muutosvastarintaa ja toiveita siitä että kaikki olisi niinkuin ennenkin eikä kukaan vaan vahingossakaan höösäisi mitään muuta tai yrittäisi peräti kehittää toimintaa.

Aika huvittavaa on ollut huomata, miten saatetaan jopa paheksua, jos uskaltaa kertoa esimerkiksi saalismääriä. Parempi olisi vaan puhua ympäripyöreitä ettei syytetä rehentelystä. Toisen kalastajan toimintaa saatetaan myös omilla toimilla vaikeuttaa, kun varmasti helpompi olisi olla vaan samassa veneessä. Vertailuna voisi ottaa vaikka maanviljelijät, joilla on kai monenlaista yhteistoimintaa ja yhteisiä koneita. Tämä on ilmeisesti kalastukselle perinteisesti vierasta. Satakuntalaisuus antaa tällä seudulla tähän tietysti vielä oman mausteensa.




Uudenlaista avoimuutta ja kehittämis- ja kehittymishalukkuuttakin on ja se on hyvä, sillä juuri avoimuus helpottaa yhteistyötä ja sitä kalastajat tarvitsevat siinä missä muutkin yrittäjät. 

Kalastuksen verkostoitumissaralla kaikki eivät liene vielä yhtä aktiivisia kuin oma kalastajani. Kalastajien sanotaan olevan kateellisia kyräilijöitä, mutta mielestäni muutos tähän on näkyvissä. On huomattu että joukossa on voimaa. Yhteistyö tuo pienenevään ammattikuntaan uutta virettä eikä asioita tarvitse pähkäillä yksin. Yksin tehdään töitä merellä tai järvellä, mutta vertaistukea ja verkostoja löytyy jos on aktiivinen ja halukas. Esimerkkinä vaikka kalatalot, joiden katon alla työskentelee osakkaina useita ammattikalastajia. Myös eri alueiden kalatalouskeskukset ja Kala-Leader-ryhmät edistävät ammattimaisen kalastuksen asiaa. Esimerkkeinä Länsi-Suomen kalatalouskeskus, Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalouden toimintaryhmä ja Saaristomeren kalatalousryhmä
https://www.kalatalouskeskus.fi/ 
http://www.kalaleader.fi/kalaleader/tietoa_ryhmasta
https://www.sameboat.fi/leader-samassa-veneessa/kalatalousryhma/



Kalastajien yhteistyötä; yhteistä pohdiskelua.


Tällaisena vähän ulkopuolisena on hienoa seurata, että kalastajani jaksaa olla aktiivinen (myös someaktiivinen), viritellä projekteja ja uskoa edelleen ammattinsa tulevaisuuteen niistä jääristä huolimatta. 


Koko porukka verkonlaskureissulla pari vuotta sitten.

Kommentit

Suositut