Särkee, särkee






"Vie mennessäs, tuo tullessas" -sanonta on taas ollut mielessä, kun merellistä kalastuselämää on tässä keväällä alettu viettää. Sitä se elämä kalastajan kanssa on, että veneen kyydissä on aina jotain. Jos ei varsinaista saalista, niin jäitä ja kalalaatikoita. Tai naruja ja köysiä, niitä tunnutaan tarvitsevan loputtomasti. Ja onhan "vie mennessäs, tuo tullessas" toki järkevääkin, kun kalastuksen tukikohta on saaressa. 


Muutama ahven sumpussa.





Kalastuskausi on siis virallisesti avattu särjellä. Myös pieni määrä ahventa, haukea ja siikaa (ja siikaonkijoita) näyttää olevan liikkeellä. Vesi on vielä kylmää, noin pari asteista ja se vaikuttaa kalan liikkeisiin. Auringon paistaessa kalakin lähtee pikkuhiljaa liikkeelle. Vielä ollaan toki vasta maaliskuussa ja suuria saaliita ei edes ole odotuksissa.





Särkeä pyydetään vannerysällä, joita on meressä nyt neljä. Rysien kalastuskuntoon laittamisessa on oma hommansa, josta tämä kalastajan vaimo ei kyllä ymmärrä mitään. Mutta naruja tarvitaan. Ja ankkureita, kohoja, merkkejä ja pönttöjä. Ja sen tiedän että rysä koostuu varsinaisesta pyydysosasta ja aidasta, joka ohjaa kalat rysään. Särki pysyy elossa rysässä ja sumpussa, josta se on helppo kerätä tuoreena kuljetukseen. Rysästä myös ei-toivottu saalis on helppo vapauttaa takaisin mereen. Nämä särjet lähtevät Taivassalon kautta Pielisen kalajalosteelle raaka-aineeksi kalasäilyketuotteisiin. 



Särkeä sumpussa.

Sillä aikaa kun kalastaja on puuhaillut merellä, on vaimo aloitellut mökin kevätsiivousta. Ikkunanpesulla lähdettiin liikkeelle. Kun kyseessä on sähkötön ja vedetön mökki, hommia on mukavampi tehdä pienissä erissä, niin ei veden kuskaaminen ala käymään työstä. Pihallakin riittää siivottavaa, nyt kun vedenkorkeus on onneksi laskenut normaalilukemiin. Karvaiset kaverit ovat tottakai hengessä mukana ja nauttivat vapaasta saarielämästä. 







Vene särkilastissa.


Raumalaiset veneilijät näyttäisivät myös lähteneen liikkeelle ja mökkiläisiä näkyy ahkeroivan pihoillaan. Pitkän marraskuisen talven jälkeen kevät on enemmän kuin tervetullut. 

Kommentit

Suositut