Sananen saaresta



Tyrniä on saaressa koko rannan mitalla. 


Kalastuksen tukikohta, saari, kesäparatiisi, ei suuren suuri pinta-alaltaan ole. Meille se on kuitenkin juuri ideaali, ei murhetta monista neliöistä mökissä tai pihassa. Eläimiä voi pitää vapaana, kun ei muita mökkejä tai tontteja samassa saaressa ole. Eikä sinne kyllä mahtuisikaan. Kalastuksessakin saa vapaasti touhuta ja levitellä tavaroita. Kun niitähän riittää. Mökkinaapureitakin toki on, mutta välissä on vähän vettä. Rauman saaristo on pieni ja lähisaaret onkin aika tiiviisti mökitetty. Siinäkin mielessä ollaan kyllä tosi onnekkaita että saadaan ihan vain keskenämme olla.



Reevinkari. Kuvan yläreunassa suurin lähisaari Heinänen. Rokinnokka eli manner ei ihan näy, mutta se on kuvan alareunassa. Kuva Esa Lehtonen












Sijainniltaan saari on periaatteessa uintimatkan päässä mantereesta. Kaupungin keskustaankaan ei linnuntietä ole montaa kilometriä. Vene on Syväraumanlahdella ja sieltä ajaa melkein kymmenessä minuutissa saareen, joten siirtymisiin ei liiemmin aikaa kulu. Se helpottaa sekä tavaran- että kalojen kuljetusta. Ja tietysti on helppo myös pikaisesti lähteä vaikka käymään kaupassa. Sitä täytyy välillä tehdä sillä mökin kaasujääkaappi on aika pieni.



Etupihaa.



Punaiset tuolit näkyy merelle, jos osaa katsoa. :)


Aika kivasti on saatu kalastushommat ja -tavarat jäämään saaressa tavallaan mökin takapihalle ja etupiha on omistettu mökkeilylle ja "vapaa-ajalle". Saaressa oli meidän sinne tullessa jo luonnonkivistä tehtyä laatoitusta ja kukkapenkkejä. Niitä on ylläpidetty ja samalla myös yritetty pitää järki päässä pihan kanssa ettei olisi liikaa hoidettavaa. Kasteluvettä kun ei tänäkään kesänä taivaalta mitään liikoja ole tullut ja mökkisaaressa ei ole vesiliittymää eli käyttö- ja pesuvedet tuodaan mantereelta. Kivahan se on kuitenkin jotain kukkia olla, mutta periaatteessa saari saa olla ruohon trimmaamista ja etupihan siistimistä lukuunottamatta luonnontilassa. Puusto on pääosin leppää, rannoilla kasvaa runsaasti tyrniä ja kauriit käyttävät saarta varsinkin keväisin läpikulkureittinä saaresta toiseen. Kalastaja taas on rakentanut ison laiturin ja "takapihan" (tai veneväylän puolen) täyteen omaa terassiaan kalastustavaroille. 



Itse tehdyt laiturit.



(Meni vähän mutkalle tämä panoraama :) ) 

Ja luonnontilassa siellä ollaan muutenkin. Vettä ei siis tule eikä sähköä ole ja mökki on muutenkin pikkuruinen. Kaksi pientä makuualkovia, yksi isompi tila, ns. tupa ja sauna eteisineen sekä iso terassi. Terassi onkin melkein se tärkein sillä kesäparatiisissa ollaan paljon ulkona. Jääkaappi ja liesi toimivat kaasulla. 
Ollaankohan nyt saaressa kuudetta tai seitsemättä kesää ja hyvin on tultu toimeen näillä vaatimattomilla mukavuuksilla. Välillä mielessä on käynyt kesävesi, mutta liittymä on sen verran hintava, että sekin on jäänyt ajatuksen tasolle. Toinen mietinnän alla oleva asia on aurinkosähkö - kalastaja itse varsinkin kaipaa syksyisin jonkinlaista valaistusta. Kun vain joku ymmärtäisi hyvää aurinkosähködiiliä tarjota. 
Meille mökki on kuitenkin mökki ja kotona mantereella on sitten ne mukavuudet. Kaupungissa on myös kalankäsittelytila kaikkine mukavuuksineen ja jääkoneineen, osittain senkin takia saareen ei ole kaivattu sähköä tai vettä. 



Lidlin ladattavat telttavalot on hyviä, mutta ei niin kauniita.



Terassilla paras olla.


Mökki on muuten rakennettu pienen saaren korkeimmalla kohdalle. Se tuli helmikuun talvimyrskyssä todetuksi, kun vesi nousi ennätyslukemiin. Mökki pysyi kuivana vaikka muuten vesi pyyhki saaren läpi. Pinta-alaltaan saari ei siis ole iso, noin 3000 neliötä. Jos vesijättömaa lasketaan niin noin 5000 neliömetriä.



Kuvaa 2020 alkuvuodesta, kun vesi oli korkealla ja saaren neliöt pienimmillään. Kuva Jussi Järvinen.


Tässä kuvassa näkyy muuten lyhyt välimatka mantereelle. Kuva tammikuulta 2020, Jussi Järvinen.


Aika harva kalastaja taitaa asua kaupungin keskustassa rivitalossa ja hoitaa sitten ammattiaan tällaisesta saaresta käsin. Mutta näinkin se homma toimii, kun sen laittaa toimimaan. Kiva olla vähän erilainen. Meillä mökkisaari on yhdistetty työpaikka, vapaa-ajankoti, lomapaikka ja kesäpaikka. 



Uintimatka mantereelle.



Tavaraa ja terassia riittää.



Etupihan rantaa ja vanha laiturin kivetys. Lähimpänä näkyvä saari on Karvatti.


Leppää ja kaislaa, niitäkin riittää.



Minun ja koirien juttu mökillä on tehdä saarikierros aamuin ja illoin. Onnistuminen riippuu välillä vedenkorkeudesta.


Vaatimaton, mutta meille riittävä.

Kommentit

  1. Aurinkosähkö ja paneeleita mekin on mietitty, mutta ei vielä ole lähetetty tarjouspyyntöjä. Ihana tuo mökkipaikka. Mukava lähteä tuonne pakoon hulinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on kyllä just meille sopiva paikka.

      Täksi kesäksi saatiin jopa yksi isompi aurinkopaneeli lisää ja toiveissa on saada siihen liitettyä pari valoa syksyn pimeitä iltoja varten. Aurinkosähkö on kyllä, ainakin mun mielestä, mökille järkevä vaihtoehto. Siihenhän saa liitettyä vaikka jääkaapinkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kysy ja kommentoi!

Suositut