Viikon puheenaihe


Tällä viikolla on kalastajan kotonakin ollut keskustelun aiheena kotimainen kala ja se miten kuluttaja saataisiin kiinnostumaan siitä enemmän. Helsingin Sanomat kirjoitti myös aiheesta; THL oli laittanut kotimaiset kalat järjestykseen terveellisyyden mukaan. 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006434577.html

Kotimaisen kalan edistämisohjelmassa on keskeiseksi tavoitteeksi otettu suomalaisten kalansyönnin nostaminen 1,7 viikkoannoksesta 2,5 viikkoannokseen. Tavoite tuntuu aika kovalta, koska tässä kalastajan perheessäkään ei kalaa välttämättä syödä edes kahta kertaa viikossa (Tunnustan!). Lounaspaikkojen käyttäjä saattaa tässä onnistua, mutta normaali kalankuluttaja valmistaa kalaa luultavasti lähinnä viikonloppuisin. Ja siinäkin Norjan lohi valitettavasti jyrää hinnallaan. 






Esille nostetaan silakkatuotteet ja sekin nyt tuntuu vähän vieraalta. Silakka lienee toki helppo tuotteistaa? Aika paljon saa silakka-ruokaohjeita tuutata eri medioissa, että se alkaisi oikeasti kiinnostaa. Kalastajan vaimo ainakin kokee silakan ei kiinnostavaksi. 








Rannikkokalastajan näkökulmasta menekkiä toivoo tietysti niille kaloille, mitä verkoista ja rysistä oikeasti ja yleisesti saa.  Näitä ovat ahven, hauki, siika, lohi, kuha, särki ja lahna. 


Asiasta enemmän kiinnostunut voi käydä lukemassa Maa- ja Metsätalousministeriön Risto Lampisen blogikirjoituksen aiheesta.

https://mmm.fi/blogit/-/blogs/nyt-on-aika-keskustella-kotimaisesta-kalasta#a46637a7



Raumalaisia lähikalan ostajia syksyllä 2015.


Positiivista kuitenkin on että kotimaisesta kalasta keskustellaan ja sen profiilia halutaan nostaa. Kalan tuotekehityskin kiinnostaa uudella tavalla. Kasvavaa kiinnostusta näyttäisi olevan myös paikalliseen lähikalaan. 

Kommentit

Suositut