Kevään tuulet ja kalat



Perjantain iltalenkillä.

Eikös toukokuu ole vielä kevättä? Ei tämä keli ainakaan vielä kesältä tunnu.
Päivän ja viikon sana on ollut tuulirakojen kyttääminen. Tuttua kaikille kalastajille. Ensin kytätään että koska pääsisi pyydysten laskuun ja sitten kytätäänkin että koska pääsisi niitä kokemaan. Myöhäisiltojen ja aamuyön tuulettomat tunnit kannattaa käyttää isorysien laskuun. Kevät on tuulista aikaa ja tänä vuonna näköjään myös kylmää. Pari vuotta sitten tähän samaan aikaan toukokuussa saaressa paineltiin shortseissa. Kylmyys hidastaa kalantuloa, mutta se taitaa olla hyväkin etteivät pyydykset pamahda kerralla täyteen.


Rysän osia.

Yhden isorysän paikka on tänä vuonna sellainen, että siihen vaikuttavat myös virtaukset. Virtaukset ovat nyt olleetkin niin vahvoja, että rysän on pystynyt nostamaan ylös, mutta takaisin veteen saaminen on ollut virtausten takia hankalaa. Rysä on myös sen verran kaukana, että pyydykselle ajamiseen kuluu jo oma aikansa. 


Rysällä.

Ihan simppeliä hommaa kalastus ei siis todellakaan ole vielä sen jälkeenkään kun pyydykset ovat vedessä. Kalaa kysellään nyt paljon eivätkä kyselijät välttämättä ymmärrä edes ajatella pyydysten kokemiseen vaikuttavia olosuhteita. Kovilla tuulilla pyydyksille on turha lähteä, iso rysä tempoo tuulessa venettäkin sen verran, että tyhjennys ei onnistu. Varsinkin ulkomerellä tuulien jälkeiset mainingit voivat vielä vaikeuttaa pyydyksen tyhjentämistä. 




Lohta on kuitenkin jo saatu ja siikaa. Ja niitä on myös myyty. Kalastajalle tuli ihan yllätyksenä ensimmäisen myyntipäivän kiinnostus ja menekki. Ihan mahtavaa! Lähi- ja kotimainen kala näyttää kiinnostavan nyt muutenkin. Mynämäellä Toivosen Lähikala näyttää myyvän kala-autonsa tyhjäksi kerta toisensa jälkeen ja samaa ostointoa sanotaan olevan paikallisessa kalan torimyynnissä. Kiinnostavaa onkin nyt nähdä mitä tapahtuu kotimaisen villilohen hinnalle. Norjan lohesta on melkein ylitarjontaa ja sitä onkin saanut erityishalpaan hintaan. Se tietenkin vääristää käsitystä siitä mitä kalan "kuuluu" maksaa ja painaa ehkä kotimaisen kalan hintaa alas. Toisaalta kuluttaja lienee valmis myös maksamaan hyvästä kalasta. Ohessa linkki Ylen juttuun aiheesta.

Kalamarkkinat ovat sekasorrossa

Kalastajan vaimokin on saanut kalaa syödäkseen, viime viikolla syötiin niin tuoretta siikaa, että hyvä ettei se hypähtänyt lautaselle. Kalastajan pitkät päivät tuottavat tulosta. Tänään taitaa tiedossa olla kirjolohta; välillä pyydyksiin eksyy kasvattamoilta karanneita yksilöitä.Vähän maltetaan sentään syödä kuormasta itsekin (useimmiten vaimon toiveesta) ettei ihan kaikki mene myyntiin.


Viikonlopun lohia.

Ja jälleen kerran on jotkut tehneet viikonlopunkin hommia. Pyydysten tyhjentämisen lisäksi kalastajan sunnuntaihommana oli Luonnonvarakeskuksen kanssa toteutettavan projektirysän kasaaminen. Siitä voisin kirjoittaa joskus lisääkin. Kyseessä on pilottihanke paineilmatoimisesta pushup-rysän kalteriportin laukaisulaitteesta (ihan niinkuin siitä jotain ymmärtäisin). Luonnonvarakeskuksella on meneillään hylkeiden karkottamiseen liittyvä iso projekti useamman kalastajan kanssa. Kiinnostuneille luettavaa alla:

Myönteisiä kokemuksia uuden teknologian hyljekarkottimilla


Ikän ei tuule, t. Jussi.

Kommentit

Suositut