Pyydysvaurioista



Pesty rysä.

Viime viikonloppuna oli rysäkauden ensimmäiset kovat tuulet. Puhun siis nyt iso- tai push up-rysillä kalastamisesta. Melkein samaan syssyyn viime viikon alkupuolelle sattui myös kalastajan uran ensimmäinen isompi rysän yliajo. Hommiahan se kalastajalle tiesi. Viime viikko mentiin siis "peräsuoli pitkänä" niinkuin kalastaja asian oikein kauniisti ilmaisee. 

Push up-rysät ovat herkkiä tuulille ja virtauksille. Jos ankkuriköydet löystyvät tai katkeavat, on rysä yhtäkkiä kokonaisuudessaan kasassa ja silloin ei kala pääse sisään. Tuulten jäljiltä on nyt kiristetty köysiä ja viritetty aitoja uudelleen suoriksi. Eikä varmaan viimeistä kertaa tänä kesänä. Rysiin on tuulten ja virtausten mukana myös kiinnittynyt "villaa" (pilviruskolevää?), jota kalastaja kävi parista rysästä pesemässä painepesurilla pois. Puhdas rysä houkuttaa kalaa paremmin ja helpottaa kokemista, kun turha paino on pois.


Likainen rysä.

Täällä selvittiin tuulista kuitenkin vielä vähillä vaurioilla, muutamalla muulla kalastajalla on kuuleman mukaan katkennut köysiä ja jopa maa-aitoja. 
Täältä näet muuten piirroskuvan push up-rysän rakenteesta. Se ehkä helpottaa ymmärtämään kuinka iso laitos rysä, mikä on maa-aita ja miten rysä ankkuroidaan. 
http://www.fisuun.fi/yleinen/pushup-rysaa-virittelemassa


Korjaushommia.

Vähän isompia vaurioita tuli sitten yliajosta. Kyseessä oli ulkomerellä oleva rysä, jonka yli oli ajanut isompi laiva, ei mikään huvivene. Näitäkin sattuu toisinaan vaikka rysät eivät tietenkään sijaitse missään laivaväylillä ja ovat hyvin ja sääntöjen mukaan merkattu. Kalastaja teki päätöksen nostaa yliajetun rysän kokonaan ylös, tehdä korjaustyöt ja siirtää sen uuteen paikkaan. Nämä ovat niitä riskejä joita, varsinkin uuden kalastajan, täytyy välillä ottaa, uutta ei löydä kokeilematta. Yliajosta on tehty tutkintapyyntö merivartiostolle, saa nähdä tuleeko koskaan mitään tulosta. Nykyajan seurannalla yliajanut laiva on suurella todennäköisyydellä kyllä tiedossa. Kalastajilla on oma vakuutus, mutta valtio säästi siinä muutama vuosi sitten ja yliajon korvaaminen poistettiin eli vakuutus ei siis korvaa pyydyksiin yliajosta tulleita vaurioita.


Perus-maanantai.

Kaiken kaikkiaan tämä häslinki on aiheuttanut pitkiä työpäiviä, joihin on tarvinnut mahduttaa myös rysien tyhjentämistä, kalojen kuljettamista ja fileroimista. Juhannus lähestyy kovaa vauhtia ja painetta kalantulolle olisi. Nyt näyttäisi lupaavan nättiä keliä juhannuksen edelle, mielenkiinnolla odotetaan mitä se tekee lohentulolle. Toiveissa on tietysti (kaikki peukut pystyyn varpaita myöden), että kaloja riittäisi kaikille kiinnostuneille ja kyselijöille. Juhannuskala on joulukalan ohella vuoden kysytyin kala. Tietysti toivotaan myös rysien katsomiselle sopivia tuulia. 


Mökkikahvi - parasta.

Hei ja tämä viikko on mökkiviikko. Aah, kyllä sielu lepää. Niin minun kuin elämäni eläinten. 


Pikkumustat rannalla.

Kommentit

Suositut