Viikon vinkit kausien välissä



Heinäkuun auringonlaskuja.


Heinäkuu ja mitä puuhataan? Kaikki rysät on ylhäällä, vain yhdestä on enää ankkurit meressä. Rysäaidat taitaa olla melkein kaikki jo pesty ja pakattu bokseihin. Osaa odottaa kyllästys ennen siikakauden alkua. Rysähäkit on jonossa rannassa. 
Yllättävän paljon aikaa kuluu tähän kaikkeen huoltotyöhön. Sitä voi kuitenkin tehdä kelistä riippumatta. Paitsi kyllästämistä tietysti, silloin saisi olla sateetonta. Kalastaja itse manailee nostettavien rysäankkurien määrää. Rysä pysyy tietysti ankkurien kanssa paikallaan, mutta niiden nostamisessa on kova työ. Ja kun se tavara on vielä aika painavaa. Hyvään aikaan rysät saatiin kuitenkin nostettua ylös, nyt on sitten tuulta (ja hei sadetta, joka paikka lainehtii) tällä viikolla riittänyt. 



Pesuhommia taas.

Tässä kohtaa Selkämeren rysäkalastajalla on yleensä sopiva pienen loman ja lepohetken paikka. Yksi kausi ohi ja seuraavaa vasta odotellaan. Olenkin tässä jo vihjaillut, että eikös se olisi aika joku pieni lomareissu tehdä? Yleensä siihen ehdotukseen kannattaa sisällyttää joku kalasatama, niin ehdotus saattaa mennä helpommin läpi. Ainakin Merikarvia ja Merry Monk-ravintola kiinnostaisi. Ja Turku tottakai.

Tällä viikolla projektirysä hyljeloukkuineen saatiin vihdoin myös kuntoon Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Roope Lehmosen avulla. (Lisätietoa projektista täältä) Enhän minä siitä mitään ymmärrä, mutta puhelimella ohjelmointia tarvittiin ja kokonainen päivä, että kaikki johdot sekä muut viritykset oli oikeissa paikoissaan ja sulkuportti saatiin toimimaan. Vielä kuulemma kaasua falskaa jostain, mutta muuten rysä olisi periaatteessa laskukunnossa. Minä huolehdin muonituksesta; lohisoppa ja kahvi tekikin "pojille" kauppansa päivän aikana. 
Pullan Kalan Facebook-sivuilta löytyy lyhyt video toimivasta portista.






Multitasking, luurin toisessa päässä Arwell-tekniikka.


Iiro päällysmiehenä ja Roope-vahdissa.


Työkaluja tarvittiin.


Kaikkiin kivoihin, mielenkiintoisiin ja erilaisiin tyyppeihin sitä tutustuu itsekin tässä kalastajan kanssa elellessä. Keskustelut ovat tosi kiinnostavia ja niistä varmasti kaikki osapuolet oppivat uutta. Tietotaitoa löytyy monenlaista. Historiasta kiinnostuneena on kiva kuulla myös jo pitkän kalastusuran tehneiden tarinoita. Kalastajien määrän vähentyessä olisi kyllä äärimmäisen tärkeää, että tätäkin kaikkea tietotaitoa saataisiin jatkettua eteenpäin. 
Siitäpä tulikin mieleeni, että Suomen ammattikalastajaliitolla on informatiiviset nettisivut, joilta löytyy nyt liiton 40-vuotisjuhlan kynnyksellä myös mielenkiintoisia tietoiskuja. Niihin pääsee tutustumaan tästä Juttua on muun muassa haittaeläimistä ja ammattikalastuksen monista muodoista.  
Tästä pääsee vielä tutustumaan Tutkimuksen ja kalastajien väliseen kumppanuusohjelmaan (TUKALA), johon ylempänä mainittu projektirysäkin liittyy. 



Arkistokuva rysästä, kuvaaja Raimo Sundelin.


Lopuksi menovinkki varsinkin raumalaisille ja lähiseutulaisille viikonloppuun. Raumalla, Männistössä (Männistönkatu 2), järjestetään 25.-26.7. pihakirppis, jonka yhteydessä kalastaja on lupautunut savustamaan ja myös myymään savustettua lohta. Paikalla ollaan lauantaina kello 12 -16. Ja kalastajan vaimona olen myös paikalla pikku-apulaisena. Ensimmäinen oma asunto ostettiin aikoinaan juuri Männistöstä ja näköjään joku sinne vetää vielä kerran kesässä. Ihana pihapiiri, kannattaa piipahtaa.





Ja toinenkin vinkki Maaseudun Tulevaisuuden lukijoille. Siellä on kalastajan naama tämän perjantain (24.7.) lehdessä. Juttu koskee kahden työn yhdistämistä. Linkki juttuun diginä tässä.



Rillit päässä.

Tämä viikonloppu vietetään kaupungissa. Kaksi koiraa näyttää ainakin nauttivan kunnon päivälevoista sängyssä. Mökillä kun ei malteta, tai ei pysty, päiväunia kunnolla nukkumaan. Toiveissa on myös schipperketreffit ja sateeton keli. Paljon ei vaadita. 



Mitäs herätit?

Kommentit

Suositut