Lokakuun eka

 


Tänä aamuna tuntui taas syksyltä. Lenkille lähtiessä oli sumuista ja lämpötila oli vain viitisen astetta plussalla. Hyviä siikakelejä nämä, kunhan vain itätuuli ei kovasti ala puhallella. Intiaanikesä on selvästi ohi, mutta oli kyllä mukavaa viime viikonloppuna vielä nauttia lämmöstä (myös illalla) mökillä. Ja hyvässä seurassa, terkut Ulpulle! Tuli se helmikuusta asti säästetty samppanjakin juotua. Taisikin ainakin minulle olla niitä viimeisiä mökkiöitä. Aurinkokennovalot on laitettu talvisäilöön ja kesäkukat kompostiin. 


Rysä kuin oppikirjasta.
Kuva: Esa Lehtonen, Luke.



Rysä oli päivän ylhäällä kuivumassa.



Vihervero. Epäilyn alla hylje tai sittenkin saukko?
Saukko kuulemma aloittaa syömisen päästä.

Meriveden lämpötila on tipahtanut aika nopeasti reiluun kymmeneen asteeseen  ja tuulen suunta on ollut sopiva. Pohjoisen ja luoteenpuoleinen tuuli sopii siialle ja sitähän on myös ollut. Kalastajan arki on siis edelleen ollut rysien tyhjentämistä, kalan verestämistä, perkaamista, suomustamista ja fileoimista. Mätiäkin on saatu kivasti pakastimeen. Yhdessä ollaan myyty kalaa niin kotona kuin Rekossa ja nyt on viritteillä myös projekti erään ravintolan kanssa. Siitä ehkä lisää myöhemmin, salaperäistä.


Siikaa tulon päällä.





Kalastajan vaimon mätitornit.

Uusia asiakkaita ilmaantuu yhä, mikä on ihan huippua (minä se jaksan iloita tästä), mutta satakuntalaiseen tyyliin myös kateutta on ilmassa. Avoimuus on mielestäni hyväksi tässäkin asiassa, olen sen tainnut ennenkin mainita. Turha niitä saaliita ja esimerkiksi kalapaikkoja on piilotella, kun kaikki on luvallista ja kala taatusti tuoretta sekä hyvälaatuista. Ehkä tämä kaikki selän takana puhuminen ja panettelu on yllättänyt varsinkin minut, vaikka satakuntalainen (ja raumalainen) luonteenlaatu onkin hyvin tiedossa. Herkkänä tyyppinä otan tietysti kaiken helposti vähän liian vakavasti ja stressaan, mutta onneksi kalastaja on järkevä eikä välitä niin paljon. Ja tarttuu asioihin ja oikaisee vääriä tietoja tarvittaessa. 




Lokakuu tarkoittaa nyt myös sitä, että palataan todella takaisin arkeen. Kalastaja lopettaa 50 %:nsa ja palaa täysiaikaisesti niin sanottuun palkkatyöhön. Siinä ohessa kalastus tietysti vielä jatkuu marraskuulle asti jossain muodossa. Siikakaudenkin toivotaan jatkuvan vielä tämän kuun puoliväliin, niin saadaan joulukalat kaikille. Tämä tietää sitä, että kalastajaa tulee näkymään aika vähän täällä kotona. Mutta siihen on totuttu, kaikenlaista touhua kalastuksen parissa riittää varmaan vielä joulukuussakin.


Syyskuun lopun helmihetkiä.

Loppuun vielä kalastajan vaimon kirjallisuushörinää. Ja musiikkivinkit! Tämän kesän ja syksyn aikana on tullut luettua kyllä enemmän kuin vähään aikaan. Tommi Kinnusen uusin oli pettymys, mutta nyt luen Saara Turusen Sivuhenkilöä. Sitä voin suositella, kuin myös Turusen edellistä Rakkaudenhirviötä. Turusen kirjoitustyyli on vähän sellainen jännän monotoninen, mutta minusta koukuttava. Elly Griffitsin Ruth Galloway -sarja kolahti myös tällaiselle ei-niin-dekkareista innostuneelle. Rauman ja Suomen historiasta kiinnostuneille sopinee Tapio Koivukarin saaristolaistrilogia, sen viimeinen osa, Sumun lokikirja tuli myös vihdoin luettua. Koivukarilla on mainio kertoileva tyyli ja kirjat ovat pullollaan tietoa historiasta. 

Yöpöydällä odottaa Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt juuri sitä oikeaa lukuhetkeä. Sen suhteen odotukset ovat sen verran korkealla, etten halua käyttää "väärää" hetkeä lukemiseen. Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken oli sekin hyvä, vaikka idea avautuikin vasta loppumetreillä. Rooneyn toisesta kirjasta tehty sarja Normaaleja ihmisiä sen sijaan oli kokonaisuudessaan täyttä timanttia. 

Syksyllä tulee kuunneltua vähän melankolisempaa musiikkia, vaikka pitäisi tietysti piristää itseään jollakin iloisemmalla. Tällä hetkellä soitossa ovat kuitenkin The Nationalin uusin ja vanha kunnon Tori Amos. Spotify on kaikessa viisaudessaan luonut myös jännän Aikakapseli-listan, juuri tällainen nostalgia sopii syksyyn, jes! Onkohan kenelläkään muulla näin? Siis että vimeistään syksyllä se nostalgian tarve iskee? 

Kommentit

Suositut