Siian matkassa


Lähdetääns hei siian matkaan Raumalta ja Selkämereltä kohti Helsinkiä! Viime viikolla kalastajalta nimittäin lähti isohko erä siikaa kohti pääkaupunkiseutua. 


Selkämeren (Raumanmeren) siikaa.

Matka alkaa siikarysältä Rauman lähisaaristosta, pienen matkan päästä satamasta. Rysään onkin uinut ihan sopivasti kalaa. Päivä on tiistai. Osa matkaan lähtevistä kaloista on jo aiemmin kerättynä saaren rannassa olevassa sumpussa, jossa ne mahtuvat uimaan ja pysyvät hyväkuntoisina. 

Seuraavaksi kalat nostetaan pois vedestä ja teurastetaan välittömästi eli tainnutetaan ja päästetään veri pois. Tämä parantaa kalan laatua ja säilyvyyttä. Kaikki käsittelyyn liittyvät väliajat siiat ovat kylmässä jäävedessä tai jäissä. Tainnuttamisen jälkeen aletaan perata. Siitä osan eli suolistamisen kalastaja tekee jo saaressa ja käsin tottakai. Lokit ja varikset kiittävät "totkoista". Suolistamisen ohessa kerätään talteen myös mahdollinen mäti.


Suolistaminen.

Suolistamisen jälkeen kalat (ja mädit) ladotaan styrokslaatikoihin, jäitetään ja kuljetetaan veneellä kaupunkiin. Koska tällä kertaa tarvittiin suuri määrä kalaa, meni tähän osuuteen perkaamisesta kalastajalta koko päivä. Iltavuoroa ei kuitenkaan tarvittu.


Siiat jäissä.


Kohti rantaa ja kaupunkia.

Täältä voit muuten lukea lisää kaikesta kalan perkaukseen ja muuhun käsittelyyn liittyvästä. Erityisen tärkeää on ettei tuoretta kalaa käsitellä tarpeettomasti ja sitä säilytetään oikeanlaisissa olosuhteissa. Tämäkin parantaa säilyvyyttä. Linkistä löydät myös vinkit kalan tuoreuden selvittämiseen. 

Kaupungissa siikalaatikoiden jäätilanne vielä tarkistetaan, lisätään tarvittaessa jäitä ja laatikot nostetaan elintarviketilassa olevaan kylmiöön odottamaan seuraavaa vaihetta. Tässä välissä kalastaja myös ehtii nukkua.


Siellä ne siiat on kylmiössä.

Keskiviikkona onkin vuorossa siian fileoimista aamuvarhaisesta lähtien. Päivän aikana kalastaja ehtii kuitenkin hoitaa etänä pari palaveria ja napata nopeasti välipalaa buranalla. Fileointi käy ranteen ja olkapään päälle, sillä se tehdään käsin, ihan perinteiselle hyvin teroitetulla fileointiveitsellä, ilman mitään sähköisiä apuvälineitä. Ainut sähköinen apuväline oli tällä kertaa radio ja Ylex, joka tarjosi päivän naurut ja musiikit. 


Työtehoseuran palaveri ja kahvia koneeseen.


Kreisi fileoija, jota vielä kuitenkin hymyilyttää.





Huomaa, että kalat ovat järjestyksessä sekä ennen ja jälkeen fileoinnin. Tämä parantaa laatua. Kokanaiset kalat vatsapuoli alaspäin ja fileet lihapuolet vastakkain. 

Iltapäivällä käy selväksi, että kalaa pitää saada vähän lisää, jotta tarvittava fileemäärä saadaan täyteen, joten eikun veneellä toiveikkaana rysälle. Tällä kertaa oli onni myötä ja rysästä saadaan vielä tarvittavat kalat. Suolistushommat saaressa ja takaisin kaupunkiin fileoimaan. Tässä vaiheessa kala olisi mahdollista suomustaa, mutta näiden fileiden kohdalla ei suomustamista tarvittu. Kalastajalla on suomustustarkoitukseen kätevä ja nopea sähköinen suomustusrauta. Myös nahan poisto fileistä tehtäisiin tässä vaiheessa, jos sille olisi tarvetta.


Illan valossa kohti merta.

Kello näyttää liki puolta yötä keskiviikkona kun fileet ja muutamat kokonaiset siiat on pakattu taas jäihin styrokslaatikoihin odottamaan seuraavan aamun aikaista lähtöä.  Myös mädit on huuhdeltu, suolattu ja jätetty valumaan. Tänään meni iltavuoron puolelle.


Valmis!

Torstaiaamuna kalastajan Transporterin kello näyttää 5.40 kun auto kaloineen starttaa Raumalta. Matkalla on pari pitssoppia ennen lopullista päämäärää. Kahvitauko Salossa ja Klasulle jätetään kyydistä muutamat kokonaiset siiat Kalamakasiiniin Espooseen. 

Kello kymmenen pintaan raumalaiset siikafileet ovat perillä Helsingissä Katajanokalla ravintola Nokassa. Näin Selkämeren siikafilettä on nyt myös vähän Raumaa kauempana saatavilla. Kalastaja on väsynyt, mutta onnellinen. Tiukka työrupema takana, mutta silti mielessä on myös tyytyväisyys tällaisesta hienosta mahdollisuudesta myydä kalaa välillä näinkin ja vielä tällaiseen paikkaan. Välikäsiä ei tässä kuljetusketjussa tarvittu ja kalan tie ravintolaan on suora ja läpinäkyvä. Melkeinpä merestä pöytään. Kiitokset menee myös Chef Ari Ruoholle kiinnostuksesta ja mahdollisuudesta.






Energiaa riittää vielä pikaiseen piipahdukseen Stadin silakkamarkkinoilla. Kello kolmen jälkeen Transporterin nokka on jo kotipihalla Raumalla ja neljältä venelaitureilla. Sieltä vene suuntaa Iiro mukanaan taas takaisin kohti rysiä. Toiveissa on saada myytävää vielä viikonlopuksi raumalaisille. Näin se menee, kun siika (tai lohi) on sesongissa, silloin ei lepäillä laakereilla.


Menossa mukana.



Tältä se luottamus ja rakkaus näyttää.
<

Mitäs tuumitte? Sopisko kalastajan ammatti tällä työmäärällä just sulle? 

Kommentit

Suositut