Emokalan pyyntiä

 

Rauman Suvitie 4.11.2020

Marraskuun alku on jo useamman vuoden ajan tarkoittanut kalastajalle emokalan pyyntiä Kokemäenjoen Lammaistenlahdella. Niin tänäkin vuonna. Alunperin tässä projektissa oli mukana muutama muukin, mutta tällä hetkellä kalastaja häärii pyyntihommissa yksinään. 

Varsinais-Suomen ELY-keskus on siis myöntänyt Satakunnan kalatalouskeskukselle (nykyään Länsi-Suomen Kalatalouskeskus) viiden vuoden poikkeusluvan (2016-2020) vaellussiian emokalapyyntiin Lammaistenlahdella. Pyyntiajaksi on määritelty 15.10. - 30.11. ja pyynnillä kerätään mätiä Harjavallan hautomon tarpeisiin. Näin halutaan turvata paikallinen, Kokemäenjoen omaa kantaa oleva poikastuotanto. Emokalojen pyynti järjestetään ammattimaisesti yhteistyössä Selkämeren ammattikalastajat ry:n kanssa, koska sen järjestäminen osaavasti, vastuullisesti ja kestävästi on tottakai tärkeää. Mukana häärii myös Jokitalkkari Kimmo Puosi, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa vaelluskalojen elinympäristökunnostusten suunnittelu ja toteuttaminen sekä Harjavallan hautomon toiminnasta vastaava Tapio Mäkelä.


Arkistokuva kalastajasta Lammaistenlahdelta syksyltä 2016. Kuva: Markku Saiha



Samainen syksy 2016. Kuva: Markku Saiha

Tähän emokalan pyyntiin kuuluu, että kalat vapautetaan takaisin jokeen lypsämisen jälkeen ja kaikki ei-toivotut kalat vapautetaan välittömästi. Kaloja pyydetään vain se määrä mitä mädin lypsämiseksi on tarpeellista ja kaikki saadut kalat tilastoidaan. Tilastoa en kyllä nopealla etsimisellä mistään löytänyt, mutta jos sellainen jostain ilmaantuu, päivitän sen tähän.

Alkuvuosina myös kalastaja osallistui kalojen lypsämiseen, mutta tällä hetkellä hommana on pelkkä kalastus. Pyydetyt kalat kerätään sumppuun odottamaan lypsämistä. Täältä löytyy vähän tarkempaa selostusta lypsämisen ja hautomon käytännöstä. 


Komeita tämänvuotisia kutusiikoja sumppuun menossa.


Harjavallan mätihautomo.

Projektista on tullut hyviä tuloksia eli poikasia on syntynyt joka vuosi. Värimerkityt poikaset istutetaan jokeen heti kuoriutumisen jälkeen huhtikuun puolessa välissä. Poikasten varsinainen kasvualue on meri ja tässä tapauksessa siis Selkämeri, Saaristomeri ja Ahvenanmaan ympäristö. Lammaistenlahden kutupaikalla vedenkorkeus vaihtelee Harjavallan voimalaitoksen juoksutuksista johtuen, lisääntymisalue on kooltaan pieni ja vesi likaista. Tästä johtuen mädin hävikki talven aikana voi olla suurta ja pieni apu tarpeen. Lari Venerannan tekstistä voi lukea lisää Harjavallan padon siikapotentiaalista. 

Meidän elämässämme tämä homma näkyy kalastajan pitkinä päivinä. Mikä sinällään ei eroa varsinaisesti muusta kalastuskaudesta, heheh. Lokakuun lopulla kalastaja nosti verkkopaatin ylös ja kuljetti sen Harjavaltaan. Takaisin se tuotiin samana päivänä, koska moottorissa on pakissa vikaa. Ja ei kun lainavenettä hankkimaan. Se järjestyi ja homma jatkuu taas suhteellisen sujuvasti. Rönnqvistin moottoriongelmien selvittämiseen onkin sitten koko talvi aikaa. 


Rönnvist "telakalla".

Vapaapäiviä ei viikossa juuri tähänkään aikaan vuodesta ole, kun välillä käydään vielä omilla rysillä (joita on muuten vielä kaksi vedessä), ja loppuaika kuluu kutusiian verkkopyynnissä Harjavallassa. Siinähän se syysloma palkkatöistä kuluukin sujuvasti. Näihin marraskuun alun viikkoihin kuuluu tiivistetysti aika paljon ajamista, niin auton kuin veneen, siian perkaamista, muuta käsittelyä ja myyntiä milloin ehditään ja jos kalaa on. Viimeisten rysien nostot vielä odottavat. Tällä hetkellä kuulen kalastajan jo usein harmittelevan sitä että päivä käy lyhyeksi, kun ilta pimenee niin aikaisin. 

Pikkujoulusuunnitelmat ja glögi-illat jätän monen vuoden kokemuksella jo suosiolla joulukuun puolelle. Marraskuussa meillä mennään vielä kalan perässä. Pari vuotta sitten viimeinen vene nostettiin ylös vasta jouluaaton aattona, saa nähdä miten käy tänä vuonna. 

Loppuun vielä viime hetken tieto: kalastaja on valittu Selkämeren Ammattikalastajat ry:n puheenjohtajaksi. Lisää hommia siis tiedossa. 


Bonuskuvana Sundelinin Raimon ottama ilmeikäs siikakuva Selkämeren Ammattikalastajat ry:n uudesta puheenjohtajasta syksyltä 2016.


Kommentit

Suositut