Joulukalavinkkejä ja muita ajatuksia


Nämäkin siiat on jo myyty.

Vieläkö puuttuu joulupöydän kalat? Mätiä vailla? Sitten suosittelen hyödyntämään sitä lähikalastajaa tai mahdollisesti paikallista kalakauppaa tai torimyyjää isojen markettien sijaan. Tämän viikon loppupuolella on varmaan monella kalatilausten takaraja. Vähän tässä korpeaa varsinkin K-ryhmän tiskeillä myytävät virolaiset kalat (Hätälän kalastajalle kiitos). Mutta jos marketissa on kalaostoksilla käytävä, kannattaa sielläkin tiirailla sitä kotimaista kalaa. Jos ei muuta niin esimerkiksi kotimaisesta kirjolohesta esimerkiksi saa mainiota graavia tai savukalaa. Ja niin, savukaloissakin on mahdollista valita kotimaista.

Raumalaisille ja lähiseutulaisille suosittelen lämpimästi Rannikon Kalatuotetta, joulun kalatilaukset pyydetään näköjään tekemään 18.12. mennessä. He suosivat lähiseudun kalastajia ja kotimaista kalaa tottakai. Turun seudulla hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Toivosen lähikala, jonka kalatilaus näyttää valitettavasti sulkeutuneen jo 14.12. Kala-auto on kuitenkin liikkeellä vielä jouluviikolla ja itsepalvelumyymälä Sumppu auki joka päivä 23.12. asti.


Kun ei ole kuvaa tyhjästä pakastimesta, laitetaan kuva batmanista kalliolla.

Meillä on pakastin melkein tyhjä ja esimerkiksi jäljellä olevat mädit ovat kaikki varattuja. Ja koska verkkoja tai muita pyydyksiä (saati venettä) ei ole vedessä, ei myöskään kalaa enää jouluksi tule. Sen takia halusinkin nyt vinkata muista kalanhankintamahdollisuuksista. Taitaa jopa käydä niin, että kalastajan omaan joulupöytään kalat ostetaan edellä mainitusta kalakaupasta. Kirjolohta sentään löytyy pakastimesta graavattavaksi ja mumme on tehnyt himosilakoita. Ja eikös sieltä omasta pakastimesta joku yksi vajaaksi jäänyt mätipurkki liikene vielä saaristolaisleivän kaveriksi. 

Sen perusteella mitä on kuultu muilta kalastajilta, tänä vuonna kysyntä tulee ylittämään tarjonnan. Tavara tulee toisin sanoen loppumaan. Moni viettää joulua kotona, syö ja haluaa nautiskella kotona. Toisaalta halutaan varmasti myös suosia paikallista ja kotimaista. Se oli nähtävissä jo keväällä. Nyt syksyllä esimerkiksi Suomenlahdella siikakausi jäi tänä vuonna huonoksi, joten siellä kotimainen siika (tai siianmäti) on tänä jouluna harvinaisuus tai sitten esimerkiksi Selkämereltä tuotettu. 


Itsenäisyyspäivän glögi oli kuohuva.

Meillä joulu menee tänäkin vuonna kotona. Kalastaja on aaton palkkatöissä, joten joulupöytä katetaan kotona vasta joulupäivänä. Tänä vuonna siinä taitaa olla kalojen lisäksi ainakin peuran- tai hirvenpaistia, kinkku ei ole meille kummallekaan mikään joulun pakkojuttu. Tai ne laatikot. Kaloissakin taidetaan tänä vuonna pysyä maltillisella ja perinteisellä linjalla ellei nyt mitään superhyvää uutuusreseptiä tule vastaan.  Ginigraavattua siikaa haluaisin kyllä kokeilla. Perinteinen ja maltillinen linja pitää sisällään kylmäsavua, lämminsavua, graavia ja niitä himosilakoita. Kalakaupasta löytynee myös joku sopiva sillipurkki (esimerkiksi lasimestarin silli). Ja sitä mätiä smetanalla ja punasipulilla tietty. 


Kalastajalle syötäviä hylkeitä tietysti.


Enemmän tällaisia sokerihiiriä houkuttaa joulussa suklaa (Apua muuten, Citymarketista oli suosikkini Talvi-konvehdit jo loppu!!!!) ja leivonnaiset. Ja glögi. Sitä onkin juotu jo useampi pullo. Joulupiparit on jo leivottu ja Mariannen tiikerikakku suunnitelmissa. Pullaa pitää tietysti leipoa ja eikös sentään muutama joulutorttu. Suklaata sekä kirjoja varata tarpeeksi ja unohtaa arki hetkeksi. Tammikuussa voikin sitten kilvan rientää salille ja lenkkipolulle. Niin ja tehdä paperihommia, yhtiömuodon muutos tulon päällä, joten digitaalista paperin pyörittelyä tulee riittämään vielä ensi vuoden puolellekin. 


Otetaan rennosti, t. Arttu

Kommentit

  1. Hyvälle kuulostaa teidän jouluruuat ja itseasiassa hyvin paljon samoja juttuja löytyy meidän pöydästäkin. Kinkku ja laatikot ovat kyllä ehdoton must meillä. Nuo himosilakat kyllä kiinnostaisi vai onko resepti suuri salaisuus 😊? Mukavaa joulunodotusta teille sinne Raumalle. - Tea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja mukavaa joulunodotusta myös sinne pohjoiseen! :)
      Imellettyä perunalaatikkoa (sekin muuten on satakuntalainen juttu) sentään löytyy meidän joulupöydästä.

      Himosilakat taitaa olla satakuntalainen perinneherkku ja reseptejä on monenlaisia. Osa taitaa olla salaisiakin. Onnistuin kuitenkin saamaan mummelta hänen reseptinsä ja laitan sen sinulle tulemaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kysy ja kommentoi!

Suositut