Kesän kiireisin aika


Yhtenä iltayönä vähän mainingeissa.

No nyt on pitänyt kalastajalla kiirettä. Niin kiirettä ettei juuri muuta sanottavaa ole kuin LOHI.

Lohien kanssa on ajeltu vähän ympäri maakuntaa, käyty kokemassa rysiä iltayöstä, fileoitu, pakattu ja myyty. Kesän kiireisin viikko on juurikin alkamassa ja se tietää vähän vielä lisää kiirettä sekä pitkiä päiviä. Päivät tehdään filettä ja rysillä käyminen jää yötöiksi. Helle tietysti sekoittaa kuvioita ja kylmäketjun kanssa saa olla tarkkana. Kalat perataan nopeasti saaressa, jäitetään hyvin ja tuodaan kaupunkiin kylmiöön. Nyt on siis kylmiöt ja jääkoneet kovilla. Tälläkin hetkellä kalasataman kylmiössä odottaa pari paljullista lohta fileoijaa. Onneksi on kuitenkin sekin kylmiö. Oma kylmiö on varattu sitten valmiille fileelle. Ahdasta on, mutta vain hetkellisesti.

Näiden fyysisten hommien lisäksi täytyy tietysti tehdä myös lohi-ilmoitukset, osallistua ainakin yhteen teams-kokoukseen, käydä noutamassa HINKU-tunnus, vastata puheluihin ja viesteihin sekä ehkä jopa kellahtaa levolle hetkeksi.


Kalat paljussa.

Helteinen sää tarkoittanee sitä, että lohiaika taitaa olla aika pian juhannuksen jälkeen ohi. Tuulet ovat nyt kuitenkin sekoittaneet vesiä jonkin verran. Kalastajan mukaan sunnuntaina veden lämpötila ulkomerellä oli laskenut ja vesi kirkastunut. Vieno-myrskyn rysille aiheuttamia vaurioita pelättiin, mutta niitä ei onneksi tänne tullut. Vähän taidettiin joitain naruja kiristellä. Rysän ankkureiden määrä alkanee olla kohdallaan. 

Lohen määrä näyttää siltä, että kaikille halukkaille taidetaan juhannukseksi saada kalaa, huhhuh. Myyntiä on tällä viikolla tiedossa niin kotoa kuin Rekossakin. Ihan yhtä hyvä tilanne ei tällä hetkellä ole kaikilla kalastajilla. Varsinkin Suomenlahdella kaloja on ollut niukasti ja mielet vähän matalalla. 


Siinäpä niitä.

Nyt pari päivää painetaan ja toivottavasti jo torstai-iltana saisi rauhoittua juhannuksen viettoon. Ja pääsisi vihdoin saareen. Logistiikan kannalta järkevintä on ollut olla (hikoilla) kaupungissa. Juhannuksen ruokalistalle on tänä vuonna uutena kokeiltavana juttuna löydetty Hesarista ruotsalaisen silli-perunasalaatin ohje, muuten mennään ruuissa varmaan aika perinteisellä linjalla. Uusia perunoita täytyy olla ja mansikoita. Ja kylmäsavukalatahnaa. Lisäksi saunotaan, levätään, ihmetellään ohikulkijoita ja NAUTITAAN. Ehkäpä jokunen kuohuva juomakin on ansaittu. 


Kesäkuussa ehti olla tyyntäkin.

Österbottens Fiskarförbund kävi muuten huhtikuussa tekemässä kalastajasta ja kalastajan vaimosta sekä samalla rannikkokalastajan elämästä pienen videohaastattelun. Haastattelu löytyy YouTubesta, käy ihmeessä katsomassa jos et ole vielä ehtinyt katsomaan. Ihan hauska, jännä ja erilainen kokemus. Hyvin selvittiin pienestä kielimuurista huolimatta. Mitenkään luontaista esiintyminen ei meille kummallekaan ole, mutta onneksi haastattelutilanne oli rento ja juttua soljui melkein itsestään. Haastattelu on osa Fiskarförbundin Kalastajaa haetaan -kampanjaa, "jonka tarkoitus on luoda tulevaisuuden kuvaa kalastuksesta ammattina, lisätä ymmärrystä kalastusliiketoiminnasta yhteiskunnassa ja kertoa kalastajan elämästä juuri nyt."

Österbottens Fiskarförbundin Facebook-sivuilta löydät helpoiten esimerkiksi hankkeeseen liittyvät eri kalastajista tehdyt podcastit. Suosittelen ainakin kalastaja Marie Kellgrenin kanssa tehtyä podcastia tai kalastaja Lauri Halosesta tehtyä haastattelua. 


Eräänä hyttysrikkaana iltana.

Huh hellettä, tästä kun selvitään hengissä, niin loppuviikosta odottaa palkinto. Ja ilmeisesti hyvät juhannuskelit jopa tänäkin vuonna.


Kommentit

Suositut