Puoli vuotta ammattikalastuselämää

Hohoi marraskuu, voisitko olla vähän vähemmän synkkä ja sateinen? Kahden koiran omistaja kiittäisi vähän kuivemmista keleistä ja vähemmästä kurasta. Vaan niin se on, että nämäkin syksyn viimeiset kuukaudet ja talvi elettävä, niin saadaan taas keväällä tilaa. (Kiitos tsemppilausahduksesta Heikille!) 


Marraskuun valoisin ilta.

Reilut puoli vuotta elämää on nyt kulunut kokoaikaisen ammattikalastajan kanssa ja idea tähän postaukseen tulikin kalastajalta itseltään. Miltä tämä reilu puolivuotinen on tuntunut ja näyttänyt vaimon silmin? Mikä on muuttunut, vai onko mikään? Nyt tulee siis oikeasti havaintoja elämästä kalastajan kanssa. 

Ihan ensimmäiseksi on pakko sanoa, että toistaiseksi on vielä ruokaa riittänyt pöytään niin meille kuin lemmikeillekin, mutta minkään kevyen työn takana se ei ole ollut. Vaikka kulunut puolivuotinen on ollut työntäyteinen, kalastaja muistutti, että ehdittiinhän me kesäkuun lopulla ja heinäkuussa viettää aikaa yhdessä sekä tehdä pikainen lomareissu. Kalastajakin taisi pitää vähän "lomaa". Nämä oli minulta jo ehtineet unohtua tässä marraskuun synkkyydessä. 

Kevät käynnistyi vauhdilla särjellä ja jatkui lohella. Lohenkalastuksessa huomasin jo eron viime vuoteen. Rysien laskemisesta puuttui melkein kaikki stressi ja kiire, sillä toinen työ ei haitannut enää aikatauluja. Valmistelut tehtiin rauhassa ja rysät tuli laskettua ajan kanssa ilman yötöitä. Tätä keväällä ehdin ihmetelläkin, mutta kalastaja sen selvensi. Rysänlaskukauden keliolosuhteetkin taisivat tänä vuonna olla suotuisat. Lohenkalastuksen alussa pystyttiin viettämään jonkin verran aikaa mökillä ja sekin helpotti aikataulullisesti. Juhannusviikko jäi mieleen superkiireisenä ja viimeiset pari myyntipäivää ennen juhannusta teki meistä molemmista selvää. Positiivisella tavalla. 


Kesämuistoja.

Lohikauden jälkeen kalastettiin verkoilla ahventa ja kuhaa sekä huollettiin pyydyksiä. Verkkokalastukseen ei aiempina vuosina ole juuri kannattanut käyttää energiaa, mutta tänä vuonna ajatukset olivat jo syksyssä ja näin saatiin kalaa pakastimeen myös syksyn myyntipäiviä ajatellen. Elokuu hurahti rysien kyllästyksessä ja kuun lopulla ensimmäinen siikarysä oli jo vedessä. Elokuussa meno oli rentoa. 


Kalusto Kokemäenjoella

Loppusyksy onkin sitten painettu kahteen suuntaan. Siikojen perässä merellä ja nyt marraskuussa emokalan pyynnissä Kokemäenjoella. Tähän lisäksi kalankäsittelyt ja myyntipäivät kotona sekä ylimääräinen härvellys hylkeiden tai hyljekarkottimen takia. Vapaapäiviä ei kalastusyrittäjän elämään juuri näytä mahtuvan. Viikonloput painetaan hommia, siinä missä minulle sunnuntai on kyllä vapaapäivä. Viikonloppuhommat on Kokemäenjoella melkein pakollisia, sillä Harjavallan voimalaitoksen juoksutukset ovat viikonloppuisin vähäisiä ja vedenpinta näin kalastukseen suotuisalla tasolla. Se vähän harmittaa, että vapaat tahtovat mennä ristiin. Palkkatyössä kalastaja sentään lepäsi työvuoron jälkeisen päivän kotona. Nyt niitä kokonaisia vapaapäiviä ei näytä edes olevan. Koiratkin on saaneet tyytyä lenkkeilyyn vain minun kanssani. Sports Tracker näyttää, että esimerkiksi loka-marraskuussa on tähän mennessä tehty 65 harjoitusta (nämä on kävelylenkkejä koirien kanssa), yhteensä 32 tuntia ja 151,4 kilometriä. Ja tämä kaikki sahattu aika pitkälti tässä Otan ja Syvärauman alueella. Suvitie on tuttuakin tutumpi. Voi koiraparkoja! :)


Muutama toutain Lammaistenlahdella Harjavallassa.


Eräänä iltana Otanlahdessa.

Fyysisen kalastustyön lisäksi tulee tietysti myös kaikki paperihommat ja muut menot. Niitäkin riittää. Huomioni on, että kalastajaa supliikkina ja aktiivisena revitään tällä hetkellä vähän joka suuntaan. On Kalakumousta, Innovaatiopäivien paneelia, Luke-yhteistyötä, podcastia, Selkämeren ammattikalastajien pyheenjohtajuus sekä muita ns. asiantuntijatehtäviä. Kun tarvitaan malliesimerkkiä nuoresta ja aktiivisesta kalastajasta tai mielipidettä jostain ammattikalastukseen liittyvästä asiasta, soitetaan Jarnolle. Vapaa-aikoina puhelin tai tietokone käy kuumana. 


Kalatalouden Innovaatiopäivien paneelissa mukana olivat Tapani Veistola SLL, Antti Heikkinen YM, Risto Lampinen MMM, Teppo Säkkinen TEM & MMM, Riku Isohätälä Hätälä OY ja Jarno Aaltonen Pullan kala OY.
 

Mitenköhän sitä summaisi tätä kulunutta puolivuotista? Kalastajan työhommat ei suinkaan ainakaan ole vähentyneet, mikä on tietenkin seurausta siitä, että toinen työ jäi pois ja kaiken ajan saa käyttää kalastukseen. Helppoa rahaa ei kalastuksessa tunneta, joten töitä saa senkin puolesta tehdä. Kalastajan mieli on kuitenkin selvästi pysynyt positiivisena ja reippaasti on aamulla (tai illalla) töihin lähdetty. Välillä tietyt jutut ottaa päähän, niinkuin nyt esimerkiksi hylkeet, merimetsot ja valtion jäykkä byrokratia, mutta vertaistuen ja merielämän avulla niistäkin on näköjään selvitty. Minä taas olen tänä vuonna tehnyt enemmän ruokaa kuin koskaan, johtuen juuri kalastajan kiireistä. Aiemmin hän on ollut meillä se ruuanlaittaja. Keitot ja kiusaukset, niitä on pojat tehty.  Yllättävää on ollut kaikki tämä kysely kaikkiin vähän kalastuksen ulkopuolisiin hommiin, kunnallis- ja maakuntavaaliehdokkuudesta lähtien. Kalastaja ei kuitenkaan ole mitenkään poliittisesti aktiivinen. Verkostot on selkeästi kehittyneet entisestään tämän puolivuotisenkin aikana ja niitähän yrittäjä kyllä tarvitsee. 

Ja yhä muuten yllättää kalanostajien määrä. Kiitos heille kaikille, nyt syksyllä kalanmyyntipäivä oli melkein viikon odotetuin päivä. Siihenkin on tänä vuonna riittänyt paukkuja paremmin. Kaikki positiivinen palaute sekä kannustus on ollut mieluisaa kuultavaa ja auttanut jaksamaan. 


Iso mammasiika Lammaistenlahdella.

Talveksi on muuten keksitty rysien rakentaminen. Viisi särkirysää kuulemma valmistuu talven aikana omaan käyttöön. Valmistuspaikka eli tilava halli on vielä hakusessa, joten hyviä vinkkejä saa laittaa. 

Kaiken kaikkiaan positiivisin mielin kuitenkin katsotaan vielä tulevaisuuteen. Ja tulevasta on muutenkin turha murehtia. Nyt mennään näillä ja jos kalastukseen tulee vielä lisää rajoituksia, katsotaan tilannetta uudelleen ja haetaan mahdolliset porsaanreiät. Siinäkin hommassa kalastajat ovat vuosien saatossa kehittyneet aika hyviksi. 

Helppoa ei ammattikalastus lähivuosina varmastikaan tule olemaan, kaikista edistämisohjelmista huolimatta. 


Harvinainen lokakuun veneilyreissu koirilla.

Kommentit

  1. Olipa mukava lukea kuulumisia tältä puolen vuoden jaksolta. Hyvä ja informatiivinen teksti! Vuoden kohdalla sit viimeistään talvikauden tarkastelu :) T Puolipolvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mikko! Vuoden kohdalla varmasti tulee jonkin sortin arviointi.

      On se Pelastuslaitoskin pari kertaa kaivannut tämän puolen vuoden aikana, mut nyt on kaappi tyhjennetty. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kysy ja kommentoi!

Suositut