Pääkausi alkamassa


Kylmää, ihan jäätävän kylmää. Sellaista oli vappuviikonloppuna saaressa. 

Aika vähän vihertää. Maisa viihtyi mökillä kylmyydestä huolimatta.

Meriveden lämpötila huitelee Nurmeksen saaren ulkopuolella kolmessa plusasteessa ja Reevinkarin rannallakin vain viidessä. Se tekee meri-ilmasta vielä kylmää, eikä rannoilla juuri viherrystä näy. Kalastajalle se kuulemma sopii, sillä kylmä vesi hidastaa kalan liikkumista eikä lohirysien kanssa tule niin kiire.


Rysäaitaa laskemassa vapunaattona.

Kiirettä on tänä vuonna ollut selkeästi muutenkin vähemmän. Tai sanotaanko, että kiireen tuntua. Tekemistä on toki riittänyt. Vain pari iltaa on kuitenkin mennyt pidemmäksi. Tämä vaikutus on ollut sillä, että toisiin töihin ei ole välissä tarvinnut mennä, vaan on rauhassa saanut sovittaa menonsa pelkän kalastuksen mukaan. Ei ne kalastajan päivät silti lyhyitä ole olleet. Jos aamukuudelta lähtee ja monesti samaan aikaan illalla tulee takaisin, niin tuleehan siitä päivälle mittaa. Vappunakin vietiin pari rysäaitaa mereen ja pakattiin venettä, mutta hommia tehtiin, ainakin vaimon silmin, näennäisen rauhallisesti. Kotiin ilmoittelu on toiminut ja sanotaanko, että en enää edes oleta, että kotiin tultaisiin "ajoissa". 


Tästä tavaraa veneeseen. Pikku apulainen tarkistaa.

Vappu vietettiin saaressa ja mökillä jäätävistä lämpötiloista huolimatta. Sauna, puuliesi ja kynttilät lämmittivät sentään vähän. Sunnuntaiaamuna herätys oli varsin freesi, sillä mökissä oli rapsakat 16 astetta lämmintä. Mutta koirilla riitti hauskaa eikä Maisa olisi sisälle edes tullut. Arttu-kissa jätettiin vielä kotiin, sillä saaresta löytyi aiemmin kaksi rusakonpoikasta ja toiveissa oli, että äiti-rusakko ehtisi uittaa ne turvaan. Viikonloppuna ei niistä enää havaintoja tehty, joten olivat joko hyvässä piilossa tai jo mantereella.


Vapun veneilijät.



Mökilläkin valvonta toimii kahteen suuntaan.

Maanantaina kalastajan kello herätti klo 5.30 ja lohikauden voi sanoa virallisesti alkaneen, kun rysähäkkikin on nyt viety veteen. Täältä voit lukea viimevuotisen kirjoitukseni lohenkalastuksesta. Siinä on tarkemmin selitetty myös lohenkalastukseen liittyvää sääntelyä. Jos isorysän (lohirysän) rakenne ja sen veteen laittaminen kiinnostaa, siitä voit lukea esimerkiksi tästä. Kalastuksen pääkauden äärellä siis ollaan taas. Eikä jännitä yhtään sen vähempää kuin viime vuonna.


Maanantaiaamu klo 7.15.

Muuten kalantulo on ollut nihkeää. Viime aikojen myrskyt ja kylmä vesi sekoittavat pakkaa. Särkeä on tullut ihan hyvin, sen kausi alkaa kuitenkin olla tältä vuodelta loppumassa ja pikkurysät saa nostaa ylös. Kertaalleen on kalaa, siikaa, ahventa ja haukea, saatu myyntiin asti, mutta nyt on myyty ei-oota. Erityisesti siian tulo on ollut huonoa. Sen verran kiirettäkin on kalastajalla on kaikesta huolimatta pitänyt, että kalaa on viety tukkuun, kun ei ole vaan ollut aikaa myydä itse. Siinä on kuitenkin oma "vähtinsä", kun fileoi ja käsittelee kalat. Ja toisaalta esimerkiksi hauelle ei normaali kuluttajalta juuri kiinnostusta löydy. Toukokuu on kuitenkin kalakuu, jolloin kotimaista luonnonkalaa on yleisesti ottaen hyvin saatavilla ja tätä aikaa kannustan hyödyntämään. 


Hauki on kala.

Pro Kalalla onkin nyt toukokuussa kalakuu-kampanja ja näiltä sivuilta voit löytää linkkejä ja vinkkejä kalan käyttöön. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia syömään kalaa vähintään kahdesti viikossa. Kotimaista kalaa on turvallista syödä, vaikka Netflixin Seaspiracy-dokumentin perusteella voisi helposti harkita myös kalansyönnin lopettamista kokonaan. Aiheeseen sen paremmin puuttumatta liitän tähän myös Luonnonvarakeskuksen tutkijan, Petri Suurosen blogikirjoituksen aiheeseen liittyen. Suurosen tutkimuksen kohteita ovat kalastuksen ekosysteemivaikutukset, kestävä kalastus ja kalastuksen kehittäminen. Kirjoituksen pääset lukemaan tästä.


On siellä kalastajan toimistossa komeet maisemat!


Täytyy vielä mainita mobiilin hyljekarkottimen toimivuudesta. Vaikka sen akkujen vaihtamisessa säännöllisesti onkin raskas (kahvakuula)jumppa, joka ei kyllä ilman nosturia onnistuisi, on se osoittanut myös toimivuutensa. Lähiaikoina on kuulunut esimerkiksi Paraisilta ja Porista hylkeiden aiheuttamista haitoista. Hylkeet ovat uineet rysiin ja niiden sieltä pois saamisessa onkin sitten myös oma jumppansa. Täällä rysät on toistaiseksi pysyneet hylkeistä tyhjänä ja ehjänä. Kalastaja mainitsi kuitenkin, että rysästä on löytynyt syötyjä kaloja, mutta asialla saattaa olla hyvin myös saukko. Niistä onkin tulossa melkeinpä uusi haitta.


Tänä vuonna täytyy tunnustaa väriä. #sinikeltainentarina

Näillä eväillä taas kohti kalaisaa (ja ehkä vähän lämpenevää) toukokuuta. Lohi alkaa toivon mukaan pian liikkumaan. Pidetään suomalaiset ammattikalastajat hommissa. Ja kuunnellaan musiikkia, katsotaan leffoja, luetaan ja suositaan paikallisia (kaiken alan) yrittäjiä.


Kommentit

Suositut